info@cosyhome.cz
Zavolejte nám +420 773 785 380
Po, St, Pá 9:00 - 17:00 | Út, Čt zavřeno/individuální dohoda

Blog

Jak správně zaměřit záclony a závěsy: Umění dokonalého zastínění

Plánujete si pořídit nové záclony nebo závěsy, které by Vašemu domovu dodaly ten správný nádech elegance a útulnosti? Předtím než se ponoříte do širokého světa textilních dekorací, je důležité si správně zaměřit, kam přesně Vaše nové záclony a závěsy budou sahat a co všechno chcete zastínit. Ať už hledáte jemné záclony pro lehké stínění nebo těžké závěsy pro absolutní soukromí, pečlivé měření je klíčem k úspěchu.

Než vezmete do ruky metr, zvažte, co všechno potřebujete zastínit. Chcete jen lehce zastínit místnost nebo vytvořit úplnou tmu? Záclony a závěsy mohou sloužit nejen jako dekorativní prvek, ale také jako praktický pomocník v boji proti nadměrnému slunečnímu světlu nebo zvědavým pohledům zvenčí.

Výběr závěsové tyče nebo kolejnice

Nakonec, ale neméně důležité, je rozhodnutí o tom, na co budete záclony a závěsy věšet. Správný výběr závěsové tyče nebo kolejnice je klíčový pro stabilitu a estetiku Vašich záclon a závěsů. Podle tohoto výběru se pak odvíjí i následné měření. Zajistěte, aby vybraná tyč nebo kolejnice byla dostatečně pevná a aby její design ladil s celkovým stylem Vašeho interiéru.

Krátký, dlouhý nebo válecí závěs a záclona?

Nyní přichází na řadu estetická část rozhodování. Chcete krátké závěsy, které budou sahat jen pod okno, dlouhé závěsy, které budou těsně nad podlahou, nebo závěsy, které se budou elegantně válet po zemi? Každý styl má své kouzlo a funkčnost, takže si dobře rozmyslete, co se nejlépe hodí do Vašeho interiéru.

Měření prostoru
Šířka a výška okna

Dalším krokem je měření šířky a výšky samotného okna. To vám pomůže určit, kolik materiálu budete potřebovat, aby záclony nebo závěsy správně pokryly celou plochu okna.

Přesahy od okna

Přemýšlejte také o přesazích od okna. Chcete, aby záclony nebo závěsy přesahovaly okno pouze lehce, nebo aby zakrývaly širší prostor kolem něj? Přesahy jsou důležité zejména pro zajištění dokonalého zastínění a elegantního vzhledu.

Prostor mezi horní hranou okna a stropem (nadpraží)

Dalším kritickým měřením je prostor mezi horní hranou okna a stropem. Tento rozměr je zásadní pro správné umístění záclonové tyče nebo kolejnice, a tím i pro výsledný vzhled celého okna. Ujistěte se, že máte dostatek místa pro upevnění a že tyč nebo kolejnice nebudou příliš blízko ke stropu nebo oknu.

Záclony a závěsy přes celou stěnu? Je zapotřebí změřit šířku a výšku celého prostoru

Začněte měřením celkové šířky a výšky prostoru, kde budou záclony nebo závěsy umístěny. Toto měření Vám pomůže určit, jak široké a vysoké textilie budete potřebovat.

Závěrečné rady

Správné měření a pečlivé plánování Vám zajistí, že Vaše nové záclony a závěsy budou nejen krásné, ale i dokonale funkční. Nebojte se experimentovat s různými styly a materiály, a vždy si nechte dostatek času na pečlivé měření a plánování. Výsledek Vás určitě potěší a Váš domov získá nový, elegantní vzhled, který bude nejen esteticky přitažlivý, ale i praktický.

Tak hurá do toho! Vaše okna se už těší na nový závoj krásy a elegance.

Pokud byste chtěli s čímkoliv poradit, neváhejte se na nás obrátit.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.